tiistai 22. maaliskuuta 2011

Terveiset Hankasalmen ja Kinnulan paneeleista!

Aurinkoiset terveiset Hankasalmelta!

Viikon lämpimin päivä sujui upeasti Hankasalmen maisemissa, Kuuhankaveden koulussa paneloimassa. Olimme Touko Aallon kanssa liikenteessä linja-autolla, joten pääsimme paikalle hyvissä ajoin - reilun kaksi tuntia ennen paneelin alkua. Ehdimmepä siinä tavata ihmisiä ja nauttia vieraanvaraisuudesta, mistä ehdoton kiitos!

Varsinainen paneeli sujui ilahduttavassa ilmapiirissä - yleisöllä oli runsaasti hyviä ja tarkkanäköisiä kysymyksiä ja panelistit onnistuivat ilmaisemaan eriävät näkökantansa selvästi. Tietysti on vaikea paneloida sellaisten sanavalmiiden ja samansuuntaisilla ajatuksilla varustettujen tovereiden seurassa, kuin demareiden Atte Viinikka ja vassareiden Johannes Kuhmonen - monessa kohtaa pojat ehtivät tyhjentää pajatson, kuten sanotaan, ennen kuin puhevuoro siirtyi minulle saakka.

Toisaalta on hupaisaa huomata, kuinka ihan kaikki eivät paneeleissa malta olla ottamatta esille tuotuja mielipiteitä ja kyseenalaistuksia henkilökohtaisesti. Politiikassa pitäisi kuitenkin oppia perustelemaan kantansa ja esittelemään lähteensä, eikä loukkaantua siitä, ettei ihan kaikkea purematta niellä vain sanojan itsensä vuoksi. Monella muuten kokeneella ihmisellä lieneekin politiikan pelikentillä paljon opettelemista, mikäli aikovat kestää edes toiselle puoliajalle saakka. Kommarina sitä huomaa olevansa aika paksunahkainen ja paatunut erilaisten heittojen, kyseenalaistusten ja kommenttien suhteen - suurimman osan niistä on jo ehtinyt moneen kertaan kuullakin.

Paneelin jälkeen ehdimme hitusen pohdiskella naisten vähyyttä politiikassa ja ehdokkaina. Huomasin jälleen olevani paneelin ainoa nainen, viimeksi Karstulassa meitä oli sentään jopa kaksi kahdeksasta paikalla olevasta panelistista.

Olen ylpeä siitä, että meillä kommareilla on varmasti vaalien naisvaltaisin lista - 14:stä ehdokkaastamme peräti 8 on naisia. Olemme onnistuneet keskuudessamme toimimaan siten, etteivät naiset pelkää asettua näkyville ja alttiiksi. Tosin tämä on vasta puoli voittoa, näin hieno tilanne vallitsee vain meillä Keski-Suomessa. Mietin oman piirimme toiminnan ilmapiiriä ja kannustavuutta. Meillä rohkaistaan, vedetään yhtä köyttä ja osataan sopia asioista. Sellaisessa porukassa, missä se pahin vihollinen ei löydy oman porukan sisältä on mukava tehdä töitä ja sieltä uskaltaa asettua myös ulospäin alttiiksi. Ellei oma porukka pidä puolia ja kannusta, olisin varmasti itse aika haluton mihinkään vastuullisempaan toimeen.

On kuitenkin surullista, jos politiikkaa tehdään laajemmassa mitassa vain puolen väestön voimin. Yhteiskunnassamme on yhä vahvasti sukupuolittuneita ongelmia ja naisten äänen kuuluminen sekä eri puolueiden, että valtakunnan politiikassa olisi valtavan tärkeää. Nuorisovaltuustot ovat usein hyvin nais- tai tyttövaltaisia - miksi nämä nuoret ja selvästi aktiiviset naiset eivät siirry "suureen politiikkaa"? Koetaanko sen toimintamaailma liian karuna ja kovana? Nuorille naisaktiiveille lähetän terveisiksi: "Pysykää kovina ja toiminnassa mukana! Politiikan tekemisen tapa voidaan muuttaa ja se muuttuu, kun politiikassa toimivat ihmiset pitävät kiinni omasta ihmisyydestään."

Mummuisin terveisin

Hanna


Ja Miska jatkaa..

Noniin, Kinnulasta on kotiuduttu!
Koko reissuhan oli alkujaankin monien sattumusten suma, alkaen siitä, että olin unohtanut kokonaan kirjoittaa kyseisen paneelin ylös kalenteriini, joten sitä ei siis nykyisen, kalenterin hallitsemassa tulevaisuudessani, ollut. Onneksi toveri Hanna muisti siitä sanoa useaan otteeseen, joten olin valmistautunut henkisesti paneloimaan. Pahaksi onneksi, näin Kotkalaissyntyisenä, en ollut ollenkaan perillä Kinnulan geografisesta sijainnista, joten vasta edeltävänä maanantaina minulle selvisi, että Kinnula löytyy 160 km. Jyväskylästä pohjoiseen, eikä linja-autoja sinne mene kuin kaksi päivässä. Sähköpostiini oli kuitenkin tullut viesti Maia Fandilta (Vih.), jolla oli samainen ongelma, joten liityin hänen viestiinä kyytiä kinuamaan. Onneksemme Katja Minkkinen (Vas.) oli menossa autollansa ja nappasi sitten meidätkin kyytiinsä.
Menomatka meni leppoisasti keskustellen sisäilmaongelmista kouluissa ja muissa kunnallisissa rakennuksissa. Paneelikin meni oikein mukavasti, vaikkakin hieman pintapuolisesti. Kysymykset olivat niitä perusaiheita; opintotuki, ydinvoima, asevelvollisuus jne. Monesti asetelma oli kaikki (vih., vas., ps., skp., sdp., kes.) vastaan kokoomuksen paikallinen ehdokas.
Aika pian hupenikin ja paneeli laitettiin kasaan. Lyhykäisyydestään ja pienestä yleisöstä huolimatta, koin, että paikalla oleminen oli erittäin tärkeää, sillä meidän on saatava sanamme kuuluviin myös syrjäisemmillä paikkakunnilla ja jo pelkästään paikalla olo tuo huomiota puoleensa. Olihan paikalla myös paikallislehden toimittaja, joten julkisuuskin on taattu.

Ei siitä sen enempiä, nyt menen saunaan ja sitten nukkumaan. Huomenna taas paneeliin, tällä kertaa Tikkakoskelle.

Iltaisin terveisin
Miska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti